ND/TD/KD 1.-9. r.: Manj je več

Sreda, 16. 10. 2024

Vozni red

Kosilo

V sredo, 16. 10. 2024, bo na šoli potekal celostni dan in zaključna prireditev evropskega projekta  Manj je več s katerim je naša šola pridobila zunanjo učilnico.

Učenci prve in druge triade bodo prve tri ure ustvarjali plakate, zgibanke ali podobne izdelke na temo ostankov hrane in možne ponovne uporabe. Učenci tretje triade pa bodo kuhali  in pekli iz ostankov malice ali kosila v preteklem tednu in tako ustvarjali nove jedi. Navodila, kaj morajo prinesti s sabo, bodo dobili pri svojih razrednikih.

Ob 10.30 bo v športni dvorani šole potekala zaključna prireditev s predstavitvijo ostalih partnerjev projekta Manj je več in tekmovanje za najboljše plakate in izdelane jedi. Dan dejavnosti bo trajal 6. šolskih ur. Kosilo bo izvedeno v tem času. Pouka po 6. šolski uri ni več. OPB se izvaja naprej po ustaljenem urniku.  Odhodi avtobusov domov bodo samo prvi. 

Vodja projekta: Klementina Rednak Mežnar, prof.

Sreda, 16. 10. 2024 (6.ur DD, SAMO PRVI AVTOBUSI ZA DOMOV+OPB)

 

1.in 2.TRIADA

Učenci v razredih izdelujejo plakate, zgibanke ali druge izdelke na temo ekologije – uporabe odpadne hrane, ponovne uporabe, recikliranja, samooskrbe…

V MALI TELOVADNICI bo tekom dopoldneva predstavitev posodic za odpadno olje (projekt PUP Saubermacher), ki jo bo tudi vsak učenec prejel za domov.

Od 10.00 naprej lahko učenci prinesejo plakate oziroma izdelke v telovadnico in jih nalepijo na steno tribun pri svojem razredu. 

Ob 10.20 se prva triiada in POŠ Topolšica zberejo v telovadnici in se po razporedu na prvi strani posedejo po stolih. Druga triiada je na tribunah : 4. in 5. razred na levi tribuni gledano na vstop na tribune skozi vrata iz šole, 6. razred na sredinski tribuni.

Po končani prireditvi(ob 11.00) :

1. triada in POŠ Topolšica imajo degustacijo(5 min) in ogled izdelkov (10 min). Ob 11.15 zapustijo telovadnico pri DESNEM izhodu telovadnice.

Vrnejo se v razrede, 1. razredi v malo telovadnico, POŠ Topolšica pa  v LUM in TIT. Sledi ogled video vsebin na temo projekta Manj je več. Ob 11.45 se vrnejo v telovadnico na tribune: 1., 2. in POŠ na desno tribuno, 3. r.  na sredinsko tribuno, kjer počakajo na razglasitev.

Po zaključni razglasitvi se vrnejo v razrede(1.razredi v KD, POŠ na avtobus). Sledi pospravljanje razredov, ogled video posnetkov in kosilo po razporedu do 12.50.

2.triada po prireditvi zapusti telovadnico. Učenci 5. razredov, gredo z razredniki na kosilo, 4.in 6. razredi gredo z razrednikom v razrede, kjer sledi ogled video vsebine na temo projekta manj je več.

Ob 11.15 se vrnejo v telovadnico pri LEVEM VHODU, kjer imajo degustacijo(5 min) in ogled izdelkov (10 min) po spodnjem razporedu. Ob 11.30 zapustijo telovadnico pri DESNEM izhodu telovadnice in gredo na tribune: 4. in 5. razred na levi tribuni gledano na vstop na tribune skozi vrata iz šole, 6. razred na sredinski tribuni, kjer počakajo na razglasitev.

Po zaključni razglasitvi se vrnejo v razrede. Sledi pospravljanje razredov, ogled video posnetkov in kosilo za 4.in 6. razrede po razporedu do 12.50.

DELO PO RAZREDIH

3.TRIADA

Učenci prve tri ure pripravljajo jedi za degustacijsko tekmovanje po matičnih razredih, razen 7.a je v GOS učilnici.

Malica je ob 9.20 v razredih.

Pripravijo prigrizke za degustacijo na 4 pladnjih, 3 za degustacijo razredov in 1 za tekmovanje(ocenjevanje komisije). 

Pripravijo lahko tudi recepte, manjše plakate, da predstavijo svojo jed (kaj so ponovno uporabili od odpadne hrane). Pripravljene jedi prinesete na svojo stojnico po 10.00 uri (3 pladnje), pladenj za tekmovanje pa na glavno mizo pred odrom. 2 ali 3 učenci naj bodo pri stojnici tekom prireditve in degustacij, da bodo delili prigrizke in tudi znali razložiti gostom in učencem, kaj so delali.

Ob 10.20 pride tretja triada na tribune:  8. in 9. razred na desni tribuni (gledano na vstop na tribune skozi vrata iz šole), 7. razred na sredinski tribuni.

Po prireditvi zapustijo telovadnico in gredo z razrednikom v razrede, kjer sledi ogled video vsebine na temo projekta Manj je več. Učenci 9. in 7.razredov, ki imajo kosilo gredo ob 11.15 na kosilo in se vrnejo do 11.30 v razrede. Ostali učenci so v razredu z razrednikom.

Ob 11.30 se vrnejo v telovadnico pri LEVEM VHODU, kjer imajo degustacijo(5 min) in ogled izdelkov (10 min). Ob 11.45 sedejo na pripravljene stole v telovadnici in počakajo na razglasitev.

Po zaključni razglasitvi se vrnejo v razrede.  Sledi pospravljanje razredov, ogled video posnetkov in kosilo za 8.razred ob 12.00.

JEDI:

7.a PALAČINKINI ZVITKI

7.b KRUHOV NARASTEK

7.c CAKE POPSI

7.d JABOLČNI ˝ŠTRUDL˝S KORNFLEKSU V KOZARČKU

8.a ZDRAVI OVSENI PIŠKOTI

8.b JABOLČNA PITA

8.c BROWNIJI

8.d CORNFLEKS PRALINE

9.a TESTENINSKA SOLATA

9.b MEDITERANSKI NAMAZ IN SOLATA Z GOVEDINO

9.c NJOKI

9.d ČIPS IZ KROMPIRJEVIH OLUPKOV

PROGAM PRIREDITVE

Prireditev vodi ravnateljica Majda Zaveršnik Puc. Sodelujejo šolski zbori, plesna skupina in folklora. Gosti na prireditvi so predstavniki LAS, g. Mitja Acman, predstavniki Občine Šoštanj in novinarji.

GENERALKA  ob 9.40 do 10.00.

Vodja DD: Klementina Rednak Mežner, prof.

Las Bogastvo podeželja

  • Risanka (Jem Domače jem drugače)

https://www.youtube.com/watch?v=ZP57yQMkL_E

  • Pobarvanka za otroke

https://www.las-bogastvopodezelja.si/wp-content/uploads/2023/04/POBARVANKA-ZA-OTROKE_DIGI_comp.pdf

  • Slikanica

https://www.las-bogastvopodezelja.si/wp-content/uploads/2023/04/PRAZNOVANJE-NA-DOMACEM-VRTU_DI.pdf

  • Ko zavržena hrana spregovori

https://www.youtube.com/watch?v=ZTCwzMyVIKw

  • Ne meč’mo hrane stran

https://www.youtube.com/watch?v=2zX117xhgIM

  • Dan brez zavržene hrane – okoljska problematika

               https://www.youtube.com/watch?v=HQEtYUCjnvk

  • Z Nikom za boljši Jutri (Dan Brez Zavržene Hrane)

https://www.youtube.com/watch?v=dhOf0CvoVvU&t=148s

  • Trajnostna kuhinja: Od ostankov hrane do slastnih jedi

https://www.youtube.com/watch?v=ImYpbuenK4o

  • Dan brez zavržene hrane – ideje, kako načrtovati in kuhati obroke

https://www.youtube.com/watch?v=bN8hUAstuCE

 

 

(Skupno 398 obiskov, današnjih obiskov 2)
Ta vnos je bil objavljen v Informacije o aktivnostih. Zaznamek za trajno povezavo.